Nyhetsbrev nr 6
 
Han kör bräda 500 mil för att uppmärksamma MS
 
Sanders äventyr

Eriks resa på longboard runt Sverige går över förväntan – han har redan avverkat hälften av resans 500 mil!

 

Erik startade resan Sverige runt på longboard i Smygehuk den 1 maj, och han har hunnit mycket längre än planerat! Planen var att nå Karesuando, vilket är vändpunkten i norr i slutet av juni, och så vända nedåt utmed östkusten, för att komma tillbaka till Smygehuk i slutet av augusti.

Istället körde han in i Karesuando den 3 juni! Då är cirka 236 mil av de 500 avverkade. Detta innebär en snitt-sträcka per dag på 6,9 mil. Om man räknar bort en filmdag i Helsingborg och en i Gbg, plus tre vilodagar (en i Forshaga, en i Transtrand och en i Arvidsjaur) blir det ett dagssnitt på 8,1 mil! Det är en idrottslig prestation utöver det vanliga!

”Vad kommer det sig att det gått så fort, Erik?”

 
Världens längsta raksdtsräcka

”Ja, först och främst för att jag åker 10-12 timmar per dag, de dagar som inte är film- eller vilodagar. Det är slitsamt, men jag vill ju utmana mig själv – det är ju meningen med äventyret. Jag har ju haft lite väl varmt väder stora delar av vägen – att åka i 25-30 grader är inte idealiskt. Å andra sidan är det bättre - och roligare - än dimma och driv-is… En annan orsak till att jag åker så fort är att – de sträckor som är transport mellan samhällen – där finns ju inte så mycket annat för mig att göra. Då blir det nästan meditativt, att bara hålla en jämn och bra fart, kolla in naturen – vilket man hinner, när man skejtar - och se till att äta och dricka ordentligt. Då blir det ett mål i sig att se hur långt man kan komma på en dag. Rekordet hittills är 12,5 mil!”

I senaste nyhetsbrevet skrev vi ju om Vildmarksvägen, och att Erik skulle vara tvungen att invänta dess öppning den 6 juni – vilket ju var ett litet problem, eftersom Erik kört på så fort, och helst inte ville stå och stampa och vänta på detta. Vi talade med Trafikverket, och fick reda på några saker:

  • Det är bara cirka 2 mil av de totalt 50 milen Vildmarksväg som är avstängda.
  • De är avstängda för biltrafik, för att inte störa ren-näring och annat djurliv.
  • Vår kontakt på Trafikverket såg dock inget problem i att Erik åkte longboard där – det är ju att likställas med skidåkning eller promenad, vilket går bra, även när det är stängt för biltrafik.

På toppen av detta fick Erik även tag på personen som personligen ansvarar för den vägbiten, som gav honom lov att åka den. Alltså – Erik åkte vidare, och tog sig via Vildmarksvägen till och från Gäddede som planerat. Det var en magisk upplevelse, enligt honom själv! I Gäddede träffade han en lärarinna, som bad honom komma in och prata med barnen. I utbyte mot en skol-lunch var det en fair deal, tyckte Erik, och hade en ”Rolig timme” med skolans alla barn!

 

Citat från brädan: ”Jag har ju till största delen åkt med det unikt varma väder som maj 2018 har bjudit på. Tills jag kom till Karesuando. Då slog det om, och därifrån har jag nu åkt i 3 dagar med allt från +2 grader och duggregn (kallt!!!) till cirka +7 - som det är nu, när jag närmar mig Pajala. Mitt dröm-väder att skejta i är ungefär +12-14 grader och medvind…!”

Sedan några dagar har Erik tagit över Svenska Turistföreningens Instagram-konto, och lägger även ut dagsrapporter där. Följ gärna stfturist på Insta!

Nu bär det vidare söderut – om man tittar på kartan, är det lätt att tro att det blir mycket nedförsbacke, eftersom man åker ”nedåt”. Vi får väl se hur det blir med det!

Idag den 8 juni har Erik lämnat Över-Kalix och fortsätter i snabb takt söderut!

Vill du engagera dig i och stödja Sanders äventyr finns det flera sätt att gå tillväga:

  • Sprid äventyret i sociala media.
  • Tipsa om fina vägsträckor i era trakter.
  • Råkar ni på Erik någonstans i landet, är en pratstund alltid kul, och en bit mat eller fika vore uppskattad grädde på moset!
  • Du kan också välja att sponsra äventyret med en donation och/eller stödja Eriks insamling till Hjärnfonden, som forskar kring neurologiska sjukdomar.

Om du har tips kring själva resan, kontakta gärna produktionsledare Annette Stavenow, mobilnummer 070 – 512 54 31
Om du vill prata om filmproduktionen, eller PR kring den, ring Ingrid Christensson, mobilnummer 0729 – 37 95 95